Brev från mellanstadiet v.8 2016

Hej alla!

Hoppas att alla haft ett fint skollov. Roligt att träffa eleverna igen.

Vi vill påminna om tider för nationella prov för åk 6 som genomförs v.14 och v.16

Inga ledigheter beviljas under denna period.

Vecka 13 är det påsklov för eleverna.

Åk 4

Sv: Under kommande veckor är det grammatik på schemat. Arbetspass används till fortsatt arbete med grammatik samt till att fokusera på individuella mål i svenska.

Ma: Veckan innan lovet började vi med ett tema som vi arbetat med tidigare, Multiplikation och division. Nu skall eleverna fortsätta bygga på det som de lärde sig i höstas och gå från talsortsräkning till att använda en algoritm och fortsätta träna på kort division där nollor dyker upp i täljaren. Multiplikationsläxan fortsätter att förhöras på måndagar. Eleverna väljer själva vilka tabeller de vill träna på veckovis.

SO: Nu har vi repeterat forntiden. Vi har fortsatt arbeta med medeltiden som är en mycket spännande tid att läsa om. Vi läser texter tillsammans och sen får eleverna skriva egna sammanfattningar utifrån några stödord. Begrepp tränar vi bla genom “Begreppsmaskinen” på nätet där eleverna kan träna.

Eng: Vi har fortsatt att jobba med klassiska sagor som pjäser. Eleverna får träna på sin/sina roller hemma måndag till fredag. De behöver inte kunna replikerna utantill men det blir roligare för eleverna när vi spelar upp om det flyter på. Det är fantastiskt att se hur de läser sina roller utan att fundera på att de pratar engelska. Jag kommer även ge uppdrag på elevspel varje vecka. Där är det både grammatik och glosträning i olika områden för eleverna.

NO: Nu arbetar eleverna med temat Ljud. Eleverna kommer få möte ljud i form av vågor och på det sättet beskrivs hastighet och styrka. Temat berör också hörselsinnet. De kommer genomföra labbar och arbeta med begreppen som hör till temat.  

Åk 5

Sv: Under kommande veckor är det grammatik på schemat. Arbetspass används till fortsatt arbete med grammatik samt till att fokusera på individuella mål i svenska. Det kommer ett prov längre fram men jag återkommer med datum.

Ma: Procent heter temat som eleverna började med innan sportlovet. Detta fortsätter även vecka några veckor efter lovet. Eleverna får träna på att det hela är 100 %, avläsa cirkeldiagram och hur olika saker kan kombineras. Multiplikationsförhören fortsätter på tisdagar.

SO: Nu har vi läst om judendom, kristendom och håller på med islam. Vi läser texter, ser på filmer och diskuterar mycket. Det finns mycket begrepp inom religionen och det tränar vi med hjälp av begreppsmaskinen på nätet.

Eng: Vi fortsätter att arbeta oss igenom Max’s movie. Det är en engelsk serie i 10 avsnitt. Vi  ser ett avsnitt i veckan och arbetar med ett material som finns till. Det är även där som glosorna kommer ifrån några veckor framöver. Läxan fortsätter att vara onsdag till onsdag. Vi har fortsatt arbetet med Read theory, där eleverna arbetar med läsförståelse på sin nivå. Går det bra så går eleverna upp en nivå och tvärtom. Jag fortsätter även ge grammatikuppdrag och glosträning på elevspel varje vecka.

NO: Temat som eleverna arbetar med är Magnetism. De kommer genom experiment få lära sig om något som är osynligt dvs magneters egenskaper och hur magneter används i vardagen.

Åk 6

Sv: Under kommande veckor är det grammatik på schemat. Arbetspass används till fortsatt arbete med grammatik samt till att fokusera på individuella mål i svenska. Det blir ett prov i grammatik lite längre fram men jag återkommer med detaljer och datum.

Ma: På torsdag i vecka 8 kommer eleverna ha ett test på temat Procent och sannolikhet. De har fått ett träningshäfte med facit som de kan arbeta med hemma i egen takt om de vill. Det är också bra att repetera och kika på det vi gjort i grundboken 6A. Där finns också sammanfattning som kan vara bra att ha koll på. Det nya temat som följer sedan är Geometri. Där kommer eleverna lära sig om enheterna kvadratcentimeter mfl., begreppen bas och höjd, räkna ut arean på olika figurer och lära sig begreppen diameter, radie och medelpunkt. På torsdagar kommer multiplikationstabellerna förhöras.

SO: Vi har nu startat upp vårt historiaområde. Vi arbetar just nu med stormaktstiden. Eleverna läser texter och skriver korta sammanfattningar. Vi ser på filmer och diskuterar orsaker och konsekvenser.

Eng: Läxan som eleverna hade under några veckor där de fick välja olika sätt att använda engelska föll väl ut. Det var många som uppskattade den. Den kanske kommer tillbaka men först blir det lite mer fokus på att skriva under några veckor. På lektionerna har vi fokus på läsförståelse. Jag kommer även ge uppdrag varje vecka på elevspel där det är både grammatik och glosor.

NO: Temat som eleverna arbetar med är Elektricitet. De skall praktiskt testa hur strömkretsar fungerar och lära sig vad elektrisk ström är. Eleverna kommer få lära sig och träna grundläggande begrepp som de sedan skall sätta i sambandskedjor.  

Slöjd: Gruppen arbetar vidare med terminens första arbetsområde, för de flesta har missat två slöjdtillfällen, då det varit innebandy eller nationellt prov istället för slöjd..

Första arbetsområdet på ca 5 veckor handlar om inspiration, idéutveckling, symboler, färg och form inom barn- och ungdomskultur, samt återbruk. I praktiken framställer eleverna en symbol som uttrycker dem själva med en eller flera slöjdtekniker. Symbolen sys sedan fast på något återbrukat material. Det kan vara ett pennfack sytt av gamla jeans, någon har valt att placera symbolen på en begagnad handduk eller att tyget från en gardin kan bli en ny väska osv. Önskvärt är att de tar med något hemifrån och förbättrar eller lagar.


Med Vänliga Hälsningar


Personalen på Mellanstadiet 

Du följer väl oss på Facebook . På vår hemsida kan du finna det mesta i information som du kan tänkas behöva inklusive den allmänna och öppna information som skickas ut regelbundet från skolan via mail.

Montessoriskolan Älvkullen – Fontinvägen 38 442 31 Kungälv
Har du felaktigt fått detta mail så kontakta oss så tar vi bort dig från framtida utskick